Verwacht effect klimaatverandering op vogels daadwerkelijk vastgesteld op het noordelijk halfrond

Van sommige soorten vogels wordt verwacht dat ze achteruit gaan door effecten van klimaatveranderingen, en andere soorten juist vooruit. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze patronen daadwerkelijk plaatsvinden en goed voorspelbaar zijn voor het noordelijk halfrond. Een internationaal team van wetenschappers, onder andere van Sovon Vogelonderzoek Nederland, publiceert dat vandaag in Science.

De circulaire economie van het water

In een wereld die zich aanpast aan de klimaatverandering, onderneemt de circulaire economie pogingen om economie en milieu met elkaar te verzoenen. Grenzeloze Schelde heeft voor u enkele praktijkvoorbeelden verzameld over de circulaire economie en water en waterlopen.

Grenzeloze Schelde Nieuws nr. 73 - maart 2016

Zeldzame steur gevangen bij Zeebrugge

Op 8 maart is voor de kust van Zeebrugge een zeldzame steur gevangen. Het gaat om één van de steuren die op 10 juni 2015 in de Rijn, op de grens met Duitsland, is uitgezet. De steur werd door de bemanning van viskotter YE-139 gemeld bij Sportvisserij Nederland, WNF en ARK. Na de vangst is de zeldzame vis weer levend teruggezet.

Waarom waterdieren stikken in warm water

De vraag waarom waterdieren sterven als de watertemperatuur stijgt, leek tot nu toe onoplosbaar. Gaan ze dood omdat ze te weinig zuurstof kunnen opnemen, of nemen ze te weinig zuurstof op omdat ze om andere redenen doodgaan? Ecologen van de Radboud Universiteit en Cardiff University hebben nu antwoord: warm water jaagt de zuurstofbehoefte zo sterk aan, dat de dieren sterven aan ademnood.

 < 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >

 • Najaar 2017

 • Leie
  Kanaal Roeselare - Leie

 • Voorjaar 2018

 • Kanaal Gent-Terneuzen
  Brugse Vaart
  Kanaal Gent-Brugge-Oostende
  Afleidingskanaal van de Leie
  Boudewijnkanaal
  IJzer

Vaar mee op Facebook!