Afgelopen donderdag en vrijdag had De Milieuboot scholen uit Sint-Amandsberg, Destelbergen, Gent en Lembeke op bezoek. Samen met hen werden, in het kader van het grootschalig burgeronderzoek ‘Watermonsters’, op deze 2 dagen 8 testen uitgevoerd op het water van de Gentse oude dokken in de buurt van de Dampoort. Bij 1 test werden effectief blauwe punten gevonden. Dit wijst erop dat de ziekmakende E.colibacterie op dit moment aanwezig is in het water van de Gentse oude dokken. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met het feit dat een aantal huishoudens nog niet op de riolering is aangesloten. Hun afvalwater komt rechtstreeks in de waterloop. In periodes waarin het weinig regent is vervuiling geconcentreerder aanwezig.
Op 7 juni vind je alle resultaten terug op een gedetailleerde kaart en in een uitgebreid dossier in De Standaard.
Vlaams Minister van Omgeving Jo Brouns investeert 5,7 miljoen euro in 25 lokale projecten om waterlopen natuurlijker te maken via natuurlijke oevers, hermeanderingen en door vismigratieknelpunten op te lossen. Ze bufferen meer water en geven het waterleven meer kansen.
Er is in de Vlaamse landbouw nog veel winst te maken voor het klimaat door meer koolstof op te slaan in de bodem, 'carbon farming' in het jargon. Voor landbouwers kan het extra zakgeld betekenen, terwijl de bodem van hun akkers er beter van wordt. Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) wil er deze legislatuur verder op inzetten, met 25 miljoen euro rechtstreekse steun per jaar. Hoe werkt het systeem? En wat is het potentieel?
In de Demervallei tussen Betekom en Werchter start de volgende fase van de werken om de Demer haar natuurlijke loop terug te geven. De komende jaren worden in het kader van het Sigmaplan tien oude meanders opnieuw verbonden met de rivier. Daarnaast legt De Vlaamse Waterweg nv drempels op de rivierbodem aan, zodat het waterpeil tijdens droge periodes hoger blijft. In totaal zullen we zo’n dertig historische meanders tussen Diest en Werchter opnieuw aansluiten op de Demer. Op 18 maart kregen 250 geïnteresseerden tijdens een infovergadering in Rotselaar meer inzicht in de plannen. (Bron: Sigmaplan Nieuwsbrief | 04/2025)
Ben jij nieuwsgierig naar het leven in onze beken en wil je bijdragen aan een gezondere waterkwaliteit? Doe dan mee met dit project en word Beekmeester.
De Hedwige-Prosperpolder werd in 2022 opnieuw in verbinding gebracht met de Schelde. Daarmee is het een van de grootste natuurherstelprojecten op de Vlaams-Nederlandse grens. In kader van het project WETCOAST werd onlangs een geavanceerd meetstation geïnstalleerd in het gebied. Dit station gaat na hoe natuurherstel in getijdengebieden kan bijdragen aan de opslag van koolstof. (Bron: Blauwe Cluster | Nieuwsbrief 14/03/2025)
-
Voorjaar 2025
-
Zeeschelde
Gentse binnenwateren
Boven-Schelde
Kanaal Bossuit-Kortrijk
-
Najaar 2025
-
Leie
Kanaal Roeselare-Leie
-
Voorjaar 2026
-
Kanaal Gent-Terneuzen
Havengebied – Ringvaart om Gent
Kanaal Gent-Oostende
Boudewijnkanaal
IJzer