Natuurpunt: Dossier 'Droogte'

De natuur heeft het zwaar. Dit is al het vijfde droge voorjaar in zes jaar tijd. Samen met wetenschappers en experten bekijkt Natuurpunt het effect van die droogte op onze natuur. Welke soorten lijden hier het meest onder en zijn er ook oplossingen?

Scheepvaart verzekerd dankzij installatie reuzenpompen langs kanaal Charleroi

In Halle is een reuzenpomp gebouwd langs het kanaal naar Charleroi. Die recupereert het water aan de sluis, dat anders naar de zee vloeit. Dat water kan dan weer ingezet worden bij periodes van droogte, zodat schepen op elk moment kunnen blijven varen op volle capaciteit. Ook op drie andere plaatsen staan gelijkaardige pompen. (Bron: VRT NWS - 26/07/2022)

Verken de Sigmagebieden tijdens een boottocht

Je kan de Sigmagebieden verkennen tijdens een boottocht op Schelde en Durme vanuit Hamme-Driegoten (veerdienst) of Temse (Wilfordkaai). Vanaf het water krijg je een bijzondere kijk op zowel de slikken en schorren in het gebied als op de Sigmawerken. Een bezoek aan het Infopunt Durmevallei is mogelijk bij inscheping in Hamme. Volgende datums voor particulieren en kleine groepen: 6/08 en 15/08/2022.

Er zit een zeehond in de Schelde in Hamme, dat is ver stroomopwaarts

Moerzeke bij Hamme is in de ban van een zeehondje. Het jonge dier zit er in de Schelde en liet zich gewillig fotograferen. Het is niet de eerste keer dat een zeehond zo ver de Schelde op zwemt, maar vaak gebeurt het niet. (Bron: VRT NWS - 18/07/2022)

De Waterstand - provincie Oost-Vlaanderen | juni 2022

In deze editie lees je onder andere over een onderzoek dat de provincie Oost-Vlaanderen start naar het belang, het beheer en de (her)introductie van ondergedoken waterplanten in stromende waterlopen, over de nieuwe verbindingswaterloop die wordt aangelegd om de wateroverlast in Lochristi en Oostakker aan te pakken,…

Glipt de aal tussen onze vingers door, of kunnen we hem beter beschermen?

Het palingbestand is sinds de jaren ’60 met meer dan 90% achteruitgegaan omwille van migratiebarrières, achteruitgang van het leefgebied, vervuiling, overbevissing, klimaatverandering en impact van uitheemse soorten. De Vlaamse regering gaat nu maatregelen nemen om palingsterfte tegen te gaan.

 < 1  2  3  4  5  6  >

 • Najaar 2022

 • Kanaal Leuven-Dijle
  Netekanaal
  Nete
  Rupel
  Zeeschelde

 • Voorjaar 2023

 • Kanaal naar Charleroi
  Zeekanaal Brussel-Schelde
  Netekanaal
  Albertkanaal

 • De Milieuboot - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 -