Als er een waterbom zoals die van afgelopen zomer in Wallonië, in Vlaanderen zou vallen, zou dat tot meer dan 8 miljard euro schade leiden, een stuk meer dan eerst gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), die de Mediahuis-kranten kon inkijken. Volgens de studie zou vooral Oost-Vlaanderen hard getroffen kunnen worden door overstromingen. De Vlaamse overheid doet nu een beroep op experten om Vlaanderen voor te bereiden op extreme neerslag. (Bron: VRT NWS - 14/02/2022)
De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar nu is het officieel bevestigd: er zijn sporen van een bever op grondgebied Beveren. Er leeft al een tijd een populatie bevers in buurgemeente Kruibeke. Nu heeft boswachter Bram Vereecken van Natuur en Bos ook sporen aangetroffen in Beveren. Vermoedelijk is de bever in Beveren terecht gekomen tijdens het zoeken naar uitbreidingsgebied. (Bron: VRT NWS - 14/12/2021)
Als het gaat over de negatieve invloed van stikstof op natuur, dan ligt de focus doorgaans op landbiotopen zoals heide of bos. Maar ook in het water komt meer en meer stikstof terecht. Wat is de impact daarvan op het waterleven? Een overzicht.
De Zenne staat in Halle bekend als een waterloop die vaak verscholen zit achter een haag of hek. In augustus komt daar verandering in met de start van de bouw van drie Zenneterrassen. Dat brengt de Zenne dichter bij de Hallenaar en bij uitbreiding alle waterliefhebbers.
In kader van de Blue Deal wil Water-Land-Schap 2.0 de gevolgen en de impact van de droogte te lijf gaan. De oproep richt zich tot lokale besturen, verenigingen, landbouwers en burgers die samen in hun eigen regio oplossingen zoeken om meer water te infiltreren, water langer bovenstrooms vast te houden of zuiniger met het beschikbare water omgaan, zodat er meer water beschikbaar blijft voor de natuur en onze landbouw.
Werken, ontspannen, verplaatsen, winkelen, wonen ... alles wat we doen, doen we wel ergens. En op sommige plaatsen laten we best de natuur haar gang gaan. Hoe benutten we deze oppervlakte om in al onze behoeften en activiteiten te voorzien, vandaag en in de toekomst? De strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) bundelt inzichten en principes en zet krijtlijnen uit die de basis leggen voor duurzaam ruimtelijk beleid.
-
Voorjaar 2023
-
Kanaal naar Charleroi
Zeekanaal Brussel-Schelde
Netekanaal
Albertkanaal
-
Najaar 2023
-
Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
Kanaal Bocholt-Herentals
Albertkanaal
-
Voorjaar 2024
-
Albertkanaal
Kanaal Briegden-Neerharen
Zuid-Willemsvaart