Vlaams Veenbos slaat 3,5 keer meer koolstof op dan Amazonewoud

De Vlaamse veengebieden spelen een zeer belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering, ze zijn zowaar het regenwoud van België. In de Vallei van de Grote Beek, in Beringen, Ham en Leopoldsburg werd dit intensief onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat er 162.000 ton koolstof opgeslagen ligt in de veenbodem én in de bossen. Onverwacht, maar driekwart hiervan zit in de veenbodem, het laatste kwart zit in de bomen zelf. Per hectare is hier maar liefst 3,5 keer zo veel koolstof opgeslagen als in het Amazonewoud!

De Waterstand - provincie Oost-Vlaanderen | juni 2023

In deze nieuwsbrief lees je onder andere over de werken die de Provincie Oost-Vlaanderen uitvoert aan de Dorenbosbeek in Brakel en het Paddenbroek in Kluisbergen. Je vindt ook meer info over het Water-Land-Schap 2.0 in Merelbeke, Oosterzele en Melle. Reserveer alvast twee datums: 17 september voor het publieksmoment in Kruisem en 18 oktober voor de praktijkdag exotenbeheer.

Het nieuwe Sigmagazine is er!

Het nieuwe Sigmagazine is er! Goed voor een greep uit de realisaties van het Sigmaplan het afgelopen jaar. We blikken terug op de vele projecten rond waterveiligheid en natuurontwikkeling. En geven graag een inkijk in onze ambitieuze plannen om te blijven werken aan een veiliger en groener Vlaanderen.

Derde Zenneterras bij speelbos zorgt voor unieke belevingsplek in Halle

De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Maar ze wordt bijna overal verscholen achter een hek of haag. Met de bouw van de Zenneterrassen maakt de Vlaamse Milieumaatschappij, samen met de stad Halle en het strategisch project Zennevallei, van de Zenne een waterloop die zich niet langer verstopt in de stad. Aan de oude Molensite in Eizingen vind je voortaan naast een prachtig Zenneterras ook een avontuurlijk speelbos. Met deze 3 unieke belevingsplekken brengen we samen de Zenne dichter bij de Hallenaar en bij alle waterliefhebbers.

Milieuboot Nieuwsbrief - mei 2023

In deze nieuwsbrief lees je onder andere het verhaal van het Zennekanaal, vind je meer info over onthardingsprojecten van de Vlaamse overheid en kom je te weten waar de milieuboot vaart in het najaar 2023 het voorjaar 2024. Veel leesplezier!

Droogte in Zuid-Europa drijft sommige vogels naar het noorden

Dit voorjaar konden er in Vlaanderen opmerkelijke aantallen steltkluten en zwarte ibissen opgetekend worden. Het is geen toeval dat het hier gaat om waterminnende soorten die hun bolwerken hebben in Zuid-Europa.

 < 1  2  3  4  5  >

  • Voorjaar 2024

  • Albertkanaal
    Kanaal Briegden-Neerharen
    Zuid-Willemsvaart

  • Najaar 2024

  • Dender
    Zeeschelde

  • Voorjaar 2025

  • Zeeschelde
    Gentse binnenwateren
    Boven-Schelde
    Kanaal Bossuit-Kortrijk