Als er een waterbom zoals die van afgelopen zomer in Wallonië, in Vlaanderen zou vallen, zou dat tot meer dan 8 miljard euro schade leiden, een stuk meer dan eerst gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), die de Mediahuis-kranten kon inkijken. Volgens de studie zou vooral Oost-Vlaanderen hard getroffen kunnen worden door overstromingen. De Vlaamse overheid doet nu een beroep op experten om Vlaanderen voor te bereiden op extreme neerslag. (Bron: VRT NWS - 14/02/2022)
De tentoonstelling focust op het huishoudelijke waterverbruik in Brussel. Ze tracht zichtbaar te maken wat achter eenvoudige, alledaagse handelingen schuilt, zoals een glas water vullen, een douche nemen of het toilet doorspoelen. Hiermee wordt de bezoeker bewust hoe de stad en onze manier van leven onlosmakelijk verbonden zijn met deze onmisbare grondstof.
Gemiddeld 1 à 2 keer per jaar, tijdens het stormtijseizoen van 1 oktober tot 15 april, kan de Schelde bij een noordwesterstorm een gevaarlijk hoge waterstand bereiken of zelfs overstromen. De kans dat dit gebeurt, is het grootst wanneer zo’n storm ook nog eens samenvalt met springtij. Maar ook bij hevige regenval in combinatie met springtij, of zelfs gewoon bij hoog water, treedt het Sigmaplan in werking.
Van open ramen en dikke truien … Helaas, daar zijn we voorlopig nog niet vanaf. Maar hé! Als we die trui nu eens gebruiken om anderen warm te maken om klimaatactie te ondernemen! Zet op Dikketruiendag je klimaatactie op je trui en inspireer anderen om je voorbeeld te volgen. Scholen die zich registreren maken kans op een leuke prijs.
Je kan ook onze facebookpost delen: https://www.facebook.com/mosvlaanderen/posts/4787091974681136
CurieuzeNeuzen in de Tuin plaatste zes maanden lang, van april tot eind oktober, 5.000 gazondolken in de bodem van Vlaamse tuinen, parken, akkers en natuurgebieden. 200 daarvan stonden in 50 natte natuurgebieden van Natuurpunt in de provincie Antwerpen. De dolken verzamelden info over temperatuur, vochtgehalte en koolstofopslag in de bodem. En de resultaten zijn indrukwekkend.
De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar nu is het officieel bevestigd: er zijn sporen van een bever op grondgebied Beveren. Er leeft al een tijd een populatie bevers in buurgemeente Kruibeke. Nu heeft boswachter Bram Vereecken van Natuur en Bos ook sporen aangetroffen in Beveren. Vermoedelijk is de bever in Beveren terecht gekomen tijdens het zoeken naar uitbreidingsgebied. (Bron: VRT NWS - 14/12/2021)