De Waterstand - provincie Oost-Vlaanderen | december 2022

Hoe kan je overijverige bevers vragen om wat minder snel te bouwen? Is ons project om de wateroverlast aan de spoorlijn in Wetteren helemaal klaar? Hebben jullie nog een update over de werken in Kruisem? Wat zijn we allemaal van plan in het Waasland?

Warmterecords doen amfibieën erg vroeg ontwaken

Op 31 december 2022 werden in Ukkel recordtemperaturen opgemeten van 16,2°C en in Diepenbeek, Kuringen en Zepperen steeg het kwik zelfs tot 17,5°C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid zorgt dit ervoor dat veel amfibieën vroegtijdig ontwaken uit hun winterslaap en naar hun voortplantingspoelen trekken.

Milieuboot nieuwsbrief - november 2022

In deze nieuwsbrief lees je onder andere het verhaal van het Kanaal Leuven-Dijle, vind je meer info over de nieuwe Blue Deal website en het Sigmaplan en kom je te weten waar de milieuboot vaart in het voorjaar. Veel leesplezier!

Sponscursus: waternatuur in een veranderend klimaat

Wist je dat waterrijke natuur als een spons is die water buffert en langzaam weer laat insijpelen? In deze onlinecursus van 6 weken (start 16/01/2023) vertellen 6 experts van de VUB, Join For Water, VMM, INBO, UA en Natuurpunt Studie je alles rond grondwater, de pracht van natte natuur, ons waterverbruik en hoe natte natuur van groot belang is in tijden van klimaatverandering. Je krijgt eveneens een boek thuis gestuurd, en je kan na de cursus op stap met de Milieuboot.

Nieuwe Blue Deal-website biedt overzicht inspanningen tegen droogte in Vlaanderen

In 2020 riep de Vlaamse Regering de Blue Deal in het leven. Dit initiatief met meer dan 70 acties maakt Vlaanderen weerbaar tegen droogte en waterschaarste. De nieuwe Blue Deal-website geeft een overzicht van lopende investeringsprojecten op het terrein en projectoproepen gericht naar lokale besturen, (landbouw)bedrijven, etc.

Veenherstel als deel van de klimaatoplossing

Een veengebied is eigenlijk een gebied waar duizenden jaren geleden heel veel CO2 is opgeslagen in de grond. Maar veel veengebieden in Europa zijn aan het verdrogen en stoten daardoor net CO2 uít. Om dit tegen te gaan moeten we het veen herstellen en ervoor zorgen dat het voldoende nat blijft. Voor het project LIFE Multi Peat werken 5 landen (België, Duitsland, Ierland, Nederland en Polen) samen in een Europees veenherstelproject.

 < 1  2  3  4  5  >

 • Voorjaar 2023

 • Kanaal naar Charleroi
  Zeekanaal Brussel-Schelde
  Netekanaal
  Albertkanaal

 • Najaar 2023

 • Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
  Kanaal Bocholt-Herentals
  Albertkanaal

 • Voorjaar 2024

 • Albertkanaal
  Kanaal Briegden-Neerharen
  Zuid-Willemsvaart