Natuurpunt partner in nieuwe Green deal Klimaatbestendige Omgeving

Om onze leefomgeving robuuster te maken tegen de invloeden van het veranderende klimaat lanceren het Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij de ‘Green Deal Klimaatbestendige Omgeving’. Ze doen dit samen met 14 andere partners waaronder Natuurpunt en BBL, maar ook spelers uit de bouwsector. Natuurpunt zal in deze Green Deal trekker zijn van de focusgroep rond sponssteden.

Dit was 2023 voor onze vissen!

Wereldwijd gaat het niet goed met de biodiversiteit in het zoetwatergebied en in de zee. Vissen zijn al sinds de oudheid met mensen verbonden, toch weten we nog relatief weinig van wat er onder water met deze dieren gebeurt. Onder de waterspiegel gaat een verborgen wereld schuil. Hoe zag 2023 eruit voor de soortgroep vissen en de vissenliefhebbers?

Hoe de aanslepende vernieuwing van oude stuwen het overstromingsgevaar rond de Dender verhoogt

Begin 2024 en de mensen rond de Dender houden hun hart opnieuw vast voor overstromingen. Het valt nog af te wachten of de schade zo groot wordt als de overstromingen in 2010, toen de streek rond de Dender in Oost-Vlaanderen het zwaar te verduren kreeg. De vraag stelt zich of de stokoude, negentiende-eeuwse stuwen en sluizen de toestand nog verergeren. Tegen 2020 zouden zeven stuwen in Vlaanderen vernieuwd worden, maar nog geen enkele is gemoderniseerd. Op de Dender in Wallonië daarentegen zijn alle stuwencomplexen intussen aangepakt, waardoor het Waalse Gewest dubbel zoveel water kan afvoeren naar Vlaanderen. (Bron: VRT NWS | 03-01-2024)

Overstromingen in de Zennevallei - Interregionale ontmoeting

Om het begrip van de overstromingen op stroombekkenniveau te bevorderen, grensoverschrijdende uitwisseling te stimuleren, de samenwerking tussen betrokken partners te versterken en de verspreiding van informatie aan te moedigen organiseerden Contrat de Rivière Senne en Coördinatie Zenne-Coordination Senne m.m.v. het Bekkensecretariaat Dijle-Zenne en Leefmilieu Brussel een ochtendlijk terreinbezoek op dinsdag 7 november in Gaesbecq (Ittre), Lembeek en Halle en een presentatie- en uitwisselingsdag op dinsdag 21 november (in het Théâtre du Gymnase - Cultureel centrum van Tubeke).

>> Presentaties en foto's

Politiek akkoord over de veelbesproken Europese natuurherstelwet

De onderhandelaars van het Europees Parlement en van de lidstaten van de EU hebben een politiek akkoord bereikt over de veelbesproken natuurherstelwet. Met bindende doelstellingen en verplichtingen moeten de EU-landen tegen 2030 minstens 20 procent van de land- en zeegebieden in Europa herstellen en tegen 2050 alle ecosystemen waar herstel nodig is. (Bron: VRT NWS | 09-11-2023)

Biodiversiteit in laagveen: over veenpiraten en zompsprinkhanen

Veengebieden zijn niet enkel belangrijk vanwege hun capaciteit om koolstof en water op te slaan. Ze herbergen ook een zeer specifieke en vaak bedreigde biodiversiteit. Recent onderzoek trachtte meer inzicht te krijgen in de bodembewonende ongewervelden – en dan met name vooral loopkevers, spinnen en sprinkhanen - die in deze gebieden gedijen.

 < 1  2  3  4  >

  • Najaar 2024

  • Dender
    Zeeschelde

  • Voorjaar 2025

  • Zeeschelde
    Gentse binnenwateren
    Boven-Schelde
    Kanaal Bossuit-Kortrijk

  • Najaar 2025

  • Leie
    Kanaal Roeselare-Leie