Van 14 december tot 17 januari kan je mee nadenken over mogelijke toekomstscenario's die de overstromingsgevoelige Dendervallei veerkrachtiger maken. Langs fietsknooppunten staan infopanelen die mogelijke oplossingen voor wateroverlast voorstellen. Het zijn scenario's die deel uitmaken van een denkoefening, er is nog niets beslist. Ook van thuis uit kan je meedenken.
In het Natuurrapport van het INBO 2020 komt de biodiversiteit en haar weerbaarheid in Vlaanderen uitgebreid aan bod. Er is nood aan een transformatieve verandering. Dat betekent dat de druk op de biodiversiteit in Vlaanderen aan de bron moet aangepakt worden. We mogen niet meer enkel achteraf de schade beperken. Daarnaast moeten de bestaande natuurgebieden in Vlaanderen én Europa goed beheerd blijven en is er nood aan natuurherstel, op kleine en grote schaal.
Deze editie focust op het thema droogte. Lees onder andere meer over capatatieverbod, de waterpeilmetingen in een aantal Oost-Vlaamse waterlopen, de zin of onzin van zomermaaien bij droogte,…
De voorbije zomers illustreerden dat vlinders in tijden van klimaatverandering niet alleen moeten omgaan met een toename van de gemiddelde temperatuur, maar nog meer met steeds vaker voorkomende weersextremen: van langdurige droogtes tot hittegolven. Brits onderzoek brengt grote verschillen op vlak van temperatuurbuffering aan het licht: de ene soort is er beter in dan de andere. En dat kan gevolgen hebben voor de overlevingskansen van die vlinders. (bron: 02/11/2020 | Natuurpunt.be)
Flesjes, dopjes, touwen, etensverpakkingen: rivieren dragen allerlei soorten afval met zich mee. In een omvangrijk onderzoek van Wageningen University & Research en Stichting De Noordzee verzamelden en analyseerden vrijwilligers meer dan 150.000 stuks afval langs de Maas en de Rijn. Onderzoekers krijgen zo meer inzicht in de herkomst en spreiding van plastic afval in rivieren.
Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België slaan de handen in elkaar om gericht een aantal aandachtchemicaliën en fosfaat in kaart te brengen in oppervlaktewateren die uiteindelijk afstromen naar de Noordzee. De burger krijgt een belangrijke plek in het project: RiverDip is het platform waar de burger alle middelen aangeboden krijgt om actief mee te helpen bij het monitoren van de rivieren en kanalen en ze zo te beschermen tegen polluenten en chemicaliën, waaronder bepaalde medicijnen en antibiotica. Iedereen kan RiverDip vrijwilliger worden en langs de waterlopen op pad gaan om een waterstaal te nemen en daarin het fosfaatgehalte meten. Hoe meer RiverDippers, hoe beter. De Milieuboot doet alvast mee!
-
Zeeschelde
Ringvaart om Gent
Gentse binnenwateren
Boven-Schelde
Kanaal Bossuit-Kortrijk
-
Leie
Kanaal Roeselare-Leie
-
Kanaal Gent-Terneuzen
Havengebied Gent
Ringvaart om Gent
Afleidingskanaal van de Leie
Kanaal Gent-Brugge-Oostende
Boudewijnkanaal
IJzer