Provincie laat publiek kennismaken met heringericht overstromingsgebied Kruisem

Tijdens een publieksmoment op zondag 17 september was er grote belangstelling voor het heringerichte overstromingsgebied aan de Moerasstraat in Kruisem. Het gebied combineert een buffer- en spaarfunctie. Via een parcours rond het overstromingsgebied kregen de aanwezigen een deskundige uitleg over de werking van het overstromingsgebied, het spaargedeelte en de aftappunten.

Zeehond vangt paling in Mechels Zennegat

Er zijn opmerkelijke foto's opgedoken van een zeehond die een paling vangt in het Mechelse Zennegat. Het dier heeft op een half uur tijd zeker vier palingen gevangen.

Natuurrapport 2023 biedt oplossingen om Green Deal te realiseren

In het Natuurrapport 2023 onderzoekt het INBO samen met beleidsmakers en experten hoe het Vlaamse beleid tegen 2030 de doelen uit de Europese Green Deal en de bijbehorende Biodiversiteitsstrategie kan halen. Welke barrières staan de beleidsuitvoering in de weg? En via welke oplossingspaden kunnen we die barrières overwinnen? We gaan in op vier grote uitdagingen waar Vlaanderen voor staat en besteden aandacht aan overkoepelende oplossingspaden.

Vlaams Veenbos slaat 3,5 keer meer koolstof op dan Amazonewoud

De Vlaamse veengebieden spelen een zeer belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering, ze zijn zowaar het regenwoud van België. In de Vallei van de Grote Beek, in Beringen, Ham en Leopoldsburg werd dit intensief onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat er 162.000 ton koolstof opgeslagen ligt in de veenbodem én in de bossen. Onverwacht, maar driekwart hiervan zit in de veenbodem, het laatste kwart zit in de bomen zelf. Per hectare is hier maar liefst 3,5 keer zo veel koolstof opgeslagen als in het Amazonewoud!

Derde Zenneterras bij speelbos zorgt voor unieke belevingsplek in Halle

De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Maar ze wordt bijna overal verscholen achter een hek of haag. Met de bouw van de Zenneterrassen maakt de Vlaamse Milieumaatschappij, samen met de stad Halle en het strategisch project Zennevallei, van de Zenne een waterloop die zich niet langer verstopt in de stad. Aan de oude Molensite in Eizingen vind je voortaan naast een prachtig Zenneterras ook een avontuurlijk speelbos. Met deze 3 unieke belevingsplekken brengen we samen de Zenne dichter bij de Hallenaar en bij alle waterliefhebbers.

Droogte in Zuid-Europa drijft sommige vogels naar het noorden

Dit voorjaar konden er in Vlaanderen opmerkelijke aantallen steltkluten en zwarte ibissen opgetekend worden. Het is geen toeval dat het hier gaat om waterminnende soorten die hun bolwerken hebben in Zuid-Europa.

 < 1  2  3  4  >

  • Najaar 2024

  • Dender
    Zeeschelde

  • Voorjaar 2025

  • Zeeschelde
    Gentse binnenwateren
    Boven-Schelde
    Kanaal Bossuit-Kortrijk

  • Najaar 2025

  • Leie
    Kanaal Roeselare-Leie