De watersnood in België afgelopen zomer heeft ons stevig met de neus op de feiten gedrukt. Vlaanderen ontsnapte op het nippertje aan rampspoed. Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en WWF roepen de Vlaamse regering op om onze regio dringend klimaatrobuuster in te richten. Ze lijsten meer dan 30 concrete maatregelen op die Vlaanderen op weg zetten richting een veiligere en dus welvarende regio. Rode draad: maak van water opnieuw een centraal aandachtspunt in alle beleidsprocessen en planvorming. En gebruik natuur, bodem en landschap als een kostenefficiënte oplossing. (Bron: Natuurpunt - 06/04/2022)
In deze nieuwsbrief kan je onder andere het verhaal van het Kanaal Gent-Terneuzen lezen, vind je meer info over de Sigmagebieden die je in de Durmevallei kan bezoeken, kom je meer te weten over de actie ‘Natuur in het hart‘ van Natuurpunt en krijg je een overzicht waar de milieuboot vaart in het najaar 2022 en voorjaar 2023. Veel leesplezier!
Als er een waterbom zoals die van afgelopen zomer in Wallonië, in Vlaanderen zou vallen, zou dat tot meer dan 8 miljard euro schade leiden, een stuk meer dan eerst gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), die de Mediahuis-kranten kon inkijken. Volgens de studie zou vooral Oost-Vlaanderen hard getroffen kunnen worden door overstromingen. De Vlaamse overheid doet nu een beroep op experten om Vlaanderen voor te bereiden op extreme neerslag. (Bron: VRT NWS - 14/02/2022)
De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar nu is het officieel bevestigd: er zijn sporen van een bever op grondgebied Beveren. Er leeft al een tijd een populatie bevers in buurgemeente Kruibeke. Nu heeft boswachter Bram Vereecken van Natuur en Bos ook sporen aangetroffen in Beveren. Vermoedelijk is de bever in Beveren terecht gekomen tijdens het zoeken naar uitbreidingsgebied. (Bron: VRT NWS - 14/12/2021)
Als het gaat over de negatieve invloed van stikstof op natuur, dan ligt de focus doorgaans op landbiotopen zoals heide of bos. Maar ook in het water komt meer en meer stikstof terecht. Wat is de impact daarvan op het waterleven? Een overzicht.
De Zenne staat in Halle bekend als een waterloop die vaak verscholen zit achter een haag of hek. In augustus komt daar verandering in met de start van de bouw van drie Zenneterrassen. Dat brengt de Zenne dichter bij de Hallenaar en bij uitbreiding alle waterliefhebbers.
-
Voorjaar 2023
-
Kanaal naar Charleroi
Zeekanaal Brussel-Schelde
Netekanaal
Albertkanaal
-
Najaar 2023
-
Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
Kanaal Bocholt-Herentals
Albertkanaal
-
Voorjaar 2024
-
Albertkanaal
Kanaal Briegden-Neerharen
Zuid-Willemsvaart