Scheldepromenade in Wichelen feestelijk ingehuldigd

Na vier jaar zijn de stabilisatiewerken aan de Scheldeoever achter de rug. De Vlaamse Waterweg nv verstevigde de waterkering over een lengte van bijna twee kilometer én verhoogde de keermuur, zodat Wichelen bij stormtij voortaan beter beschermd is tegen overstromingen van de Schelde. Ook de bouw van een nieuw pompstation op de Bosbeek moet wateroverlast voorkomen. Op zaterdag 30 september werd de afsluiting van de Sigmawerken – goed voor een investering van 19 miljoen euro – gevierd met de feestelijke inhuldiging van de Scheldepromenade en het vernieuwde jaagpad op de dijk.

Biodiversiteit in laagveen: over veenpiraten en zompsprinkhanen

Veengebieden zijn niet enkel belangrijk vanwege hun capaciteit om koolstof en water op te slaan. Ze herbergen ook een zeer specifieke en vaak bedreigde biodiversiteit. Recent onderzoek trachtte meer inzicht te krijgen in de bodembewonende ongewervelden – en dan met name vooral loopkevers, spinnen en sprinkhanen - die in deze gebieden gedijen.

Provincie laat publiek kennismaken met heringericht overstromingsgebied Kruisem

Tijdens een publieksmoment op zondag 17 september was er grote belangstelling voor het heringerichte overstromingsgebied aan de Moerasstraat in Kruisem. Het gebied combineert een buffer- en spaarfunctie. Via een parcours rond het overstromingsgebied kregen de aanwezigen een deskundige uitleg over de werking van het overstromingsgebied, het spaargedeelte en de aftappunten.

Zeehond vangt paling in Mechels Zennegat

Er zijn opmerkelijke foto's opgedoken van een zeehond die een paling vangt in het Mechelse Zennegat. Het dier heeft op een half uur tijd zeker vier palingen gevangen.

Milieuboot Nieuwsbrief - september 2023

In deze nieuwsbrief lees je onder andere het verhaal van de Kempense kanalen, vind je meer info over de Vlaamse veengebieden die een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering en de vernieuwde website Leefkwaliteitvlaanderen. Veel leesplezier!

Natuurrapport 2023 biedt oplossingen om Green Deal te realiseren

In het Natuurrapport 2023 onderzoekt het INBO samen met beleidsmakers en experten hoe het Vlaamse beleid tegen 2030 de doelen uit de Europese Green Deal en de bijbehorende Biodiversiteitsstrategie kan halen. Welke barrières staan de beleidsuitvoering in de weg? En via welke oplossingspaden kunnen we die barrières overwinnen? We gaan in op vier grote uitdagingen waar Vlaanderen voor staat en besteden aandacht aan overkoepelende oplossingspaden.

 < 1  2  3  4  5  >

  • Voorjaar 2024

  • Albertkanaal
    Kanaal Briegden-Neerharen
    Zuid-Willemsvaart

  • Najaar 2024

  • Dender
    Zeeschelde

  • Voorjaar 2025

  • Zeeschelde
    Gentse binnenwateren
    Boven-Schelde
    Kanaal Bossuit-Kortrijk