Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil de problemen met water in landelijke gebieden samen aanpakken met landbouwers en andere spelers in de open ruimte. Met het landinrichtingsproject ‘Water-Land-Schap’ investeert Demir de komende jaren 5,57 miljoen euro in verschillende waterinitiatieven. (bron: www.vmm.be)
VLARIO lanceert i.s.m. Aquafin de nieuwe website blauwgroenvlaanderen.be. De website toont een overzicht van de verschillende maatregelen voor infiltratie en buffering van hemelwater op het publieke domein, gekoppeld aan de praktijkvoorbeelden. De maatregelen alsook de projecten focussen op volgende aspecten: wateroverlast, droogte, hittestress, verhogen van de biodiversiteit en hergebruik. Zo kunnen alle inrichters van de publieke ruimte alle informatie op 1 website vinden. De website bevat ook een sectie huis en tuin die de maatregelen weergeeft die je zelf thuis kan toepassen om je steentje bij te dragen.
Een buitengewone week voor onze Europese rivieren, meren en moerassen! De Europese Commissie heeft maandag aangekondigd dat één van de meest ambitieuze stukken milieuwetgeving, de Europese kaderrichtlijn Water (KRW), niet zal worden gewijzigd of aangepast. (bron: 23/06/2020 | natuurpunt.be)
Verdroging en waterschaarste: nog niet zo lang geleden leek het hoofdzakelijk een probleem voor het behoud van bijzondere natuurwaarden in Vlaanderen. Anno 2020, drie opeenvolgende kurkdroge jaren met sneuvelende records verder, is het meer dan duidelijk dat droogte een enorme impact heeft op onze samenleving. Niet alleen de natuur gaat pijlsnel achteruit, ook de landbouw komt danig in de knel, continue watervoorziening voor alle Vlamingen wordt onzekerder en door de daling van de waterstand warmt het dichtbevolkte Vlaanderen steeds sneller op. (bron: 17/06/2020 | natuurpunt.be)
Onze waterlopen raken steeds vaker vervuild door kleine plastic korrels of 'nurdles'. Deze dienen als grondstof voor allerlei producten. Bij het laden en lossen gaan er regelmatig kleine of grotere hoeveelheden nurdles verloren die in het milieu kunnen terechtkomen. Eenmaal in het water of op de oever zijn ze heel moeilijk op te ruimen. (bron: 06/2020 | VMM nieuwsbrief)
Het aantal vindplaatsen van de Noordse witsnuitlibel is de afgelopen jaren dramatisch achteruit gegaan. Omdat de soort al vrij vroeg op het jaar vliegt, kunnen recente waarnemingen uit 2020 ons alvast een indicatie geven over de impact die de twee hete zomers op deze libel heeft gehad.
-
Zeeschelde
Ringvaart om Gent
Gentse binnenwateren
Boven-Schelde
Kanaal Bossuit-Kortrijk
-
Leie
Kanaal Roeselare-Leie
-
Kanaal Gent-Terneuzen
Havengebied Gent
Ringvaart om Gent
Afleidingskanaal van de Leie
Kanaal Gent-Brugge-Oostende
Boudewijnkanaal
IJzer