Milieuboot nieuwsbrief - november 2022

In deze nieuwsbrief lees je onder andere het verhaal van het Kanaal Leuven-Dijle, vind je meer info over de nieuwe Blue Deal website en het Sigmaplan en kom je te weten waar de milieuboot vaart in het voorjaar. Veel leesplezier!

Sponscursus: waternatuur in een veranderend klimaat

Wist je dat waterrijke natuur als een spons is die water buffert en langzaam weer laat insijpelen? In deze onlinecursus van 6 weken (start 16/01/2023) vertellen 6 experts van de VUB, Join For Water, VMM, INBO, UA en Natuurpunt Studie je alles rond grondwater, de pracht van natte natuur, ons waterverbruik en hoe natte natuur van groot belang is in tijden van klimaatverandering. Je krijgt eveneens een boek thuis gestuurd, en je kan na de cursus op stap met de Milieuboot.

VMM-inspiratiedag Samen voor Zuivere Lucht en Klimaatadaptatie

Vlaanderen neemt volop maatregelen tegen toenemende wateroverlast, hitte en droogte. Door in te zetten op luchtkwaliteit wordt gewerkt aan een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Met de inspiratiedag ‘Samen voor Zuivere Lucht en Klimaatadaptatie’ op vrijdag 9 december 2022 toont de VMM hoe je gemeente of stad hierbij kan helpen.

Nieuwe Blue Deal-website biedt overzicht inspanningen tegen droogte in Vlaanderen

In 2020 riep de Vlaamse Regering de Blue Deal in het leven. Dit initiatief met meer dan 70 acties maakt Vlaanderen weerbaar tegen droogte en waterschaarste. De nieuwe Blue Deal-website geeft een overzicht van lopende investeringsprojecten op het terrein en projectoproepen gericht naar lokale besturen, (landbouw)bedrijven, etc.

De Waterstand - provincie Oost-Vlaanderen | september 2022

De Provincie werkt aan de herinrichting van het overstromingsgebied aan de Moerasstraat in Kruisem. Volg de werken op de voet.

Veenherstel als deel van de klimaatoplossing

Een veengebied is eigenlijk een gebied waar duizenden jaren geleden heel veel CO2 is opgeslagen in de grond. Maar veel veengebieden in Europa zijn aan het verdrogen en stoten daardoor net CO2 uít. Om dit tegen te gaan moeten we het veen herstellen en ervoor zorgen dat het voldoende nat blijft. Voor het project LIFE Multi Peat werken 5 landen (België, Duitsland, Ierland, Nederland en Polen) samen in een Europees veenherstelproject.

1  2  3  4  5  6  >

 • Najaar 2022

 • Kanaal Leuven-Dijle
  Netekanaal
  Nete
  Rupel
  Zeeschelde

 • Voorjaar 2023

 • Kanaal naar Charleroi
  Zeekanaal Brussel-Schelde
  Netekanaal
  Albertkanaal

 • De Milieuboot - De Gheeststraat 16 - 9300 Aalst - tel. 053 72 94 20 -